top of page

Hup!


‘Het is zaterdag, de dauw ligt op het gras, de zon komt op en overal in Nederland rolt de bal...’

De meeste voetballiefhebbers zullen deze tekst vast herkennen. Het is de voice-over in een lange televisiecommercial van ING, strategisch uitgezonden rondom de voetbalwedstrijden in de Eredivisie en van het Nederlands Elftal. Peter Heerschop heeft ‘m ingesproken. Met verve. Vanaf het begin bezorgde ‘ie me kippenvel.

Enkele weken geleden werd ik geappt door een kameraad, die me vroeg of ik wist dat ik in een reclamespot zat. Geintje, dacht ik, maar al snel volgde er een screenshot van een televisiescherm met daarop twee lachende jongetjes in een geel en zwart tenue. Inderdaad met heel groot het logo van 'Fier door Hartman' op de borst.

Onwerkelijk! Zondagavond acht uur, primetime op de nationale televisiezenders… Ik herkende de twee jongens gelijk van het team dat ik sinds 2016 sponsor bij de lokale voetbalclub vv Schoten.

Die avond heb ik het gelijk teruggezocht via de mediabox van Ziggo. En warempel, daar verscheen de tv-spot vol fraaie en herkenbare voetbalbeelden, begeleid door poëtische teksten. ‘Hup! Samen naar buiten nu. Niet opgeven, lekker voetballen.’

Ik gloeide van trots! Al vlot daarna volgde echter ook enige gêne. Er zijn bij Schoten ondernemers die door de jaren heen al vele teams in het nieuw hebben gestoken en uitgerekend 'Fier door Hartman' wordt er als debuterend kledingsponsor door het reclamebureau van de bank tussen uitgepikt. Puur toeval, natuurlijk. Zeg maar gerust een zondagsschot.

En nog weer iets later besefte ik ineens dat ik eigenlijk al druk doende was me af te scheiden van de bank in kwestie. Vanwege aanhoudende arrogantie en de voorgenomen exorbitante salarisverhoging van bestuursvoorzitter Ralph Hamers als absoluut dieptepunt. Hoewel die in de trieste rangschikking door de actualiteit al weer is ingehaald door de witwasaffaire.

Gemengde gevoelens, dus. Want na de wedstrijd van Oranje tegen Frankrijk zagen diverse vrienden en bekenden tot hun verrassing ‘Fier door Hartman’ voor het eerst op hun televisie voorbij komen. “Zag ik dat nou goed?!” en “De telefoon zal wel roodgloeiend staan...”

Stuk voor stuk leuke reacties. Geen enkele negatieve associatie met de bank. Toch staat mijn besluit vast: ik blijf bij mijn standpunt en ga weg bij ING. “Dat zal ze leren!”

Maar serieus, ik hoop oprecht dat de bank lering trekt uit de eigen commercial. Ik denk dan aan iets als: ‘Hup! Snel om tafel nu. Niet doorrommelen, netjes zakendoen.’

Recente blogs
Archief
Zoeken op tags
Volg FIeR
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page