top of page

Groots


- “Laten we dan mikken op vrijdag 13 oktober. Onder voorbehoud.”

- “Hoezo? Ben je bijgelovig?”

- “Nee, maar heel misschien zit ik dan in Californië voor een feest.”

- “Oh ja? Nou, spreken we daar toch af…”

Deze vrij vertaalde conversatie had ik eind september met mijn inmiddels vaste journalistieke reismaat (en fotograaf) Ron Stoop via Whatsapp, in een poging om eindelijk weer eens bij te praten onder het genot van een IPA. Nog geen drie weken later hingen we daadwerkelijk in een blauwe Boeing 747 boven de Atlantische Oceaan.

Zo’n trip is tegelijk een mooie gelegenheid om het nuttige met het aangename te combineren. Ondanks de korte voorbereidingstijd lukte het om verspreid in tijd en plaats vijf interviewafspraken te maken. Van de hoofdstad Sacramento, waar we Josh Boone van Veloz spraken over smart mobility, tot een vraaggesprek over de ontwikkelingen in de tuinbouw met salesdirecteur Mark Overduin van Bejo Seeds in de kustplaats Oceano.

Zulke ontmoetingen, plus de dagen die werden opgenomen in het dagelijkse Amerikaanse familieleven, maakten het geheel tot een onvergetelijke en waardevolle reis. Het gaf zicht op de soms harde zakelijke Amerikaanse gewoonten, maar liet vooral ook de mooie en hartelijke kant van het land zien. Die afwisseling intrigeert. Van de soms monomane bouw van bedrijventerreinen en nieuwe woonwijken, tot de imposante aanleg van boomgaarden en akkers in de uitgestrekte Californische valleien en de overweldigende schoonheid van nationaal natuurpark Yosemite.

De Verenigde Staten zijn groots in vele facetten. Dat geldt zeker ook voor Californië. Het bezoek aan San Francisco onderstreepte dat nog maar eens. Ondanks de zichtbare en voelbare Europese invloeden, heeft de stad een authentieke sfeer en uitstraling, met de Golden Gate en Fishermen’s Wharf als iconische exponenten.

Aangenaam was de reis dus zeker. Maar minstens zo nuttig. Vooral de agrarische reportages toonden hoe er in andere delen van de wereld door boeren en tuinders wordt gehandeld en gedacht. Nederland is herhaaldelijk genoemd als innovatieve koploper. Dat stemt trots, maar tegelijk ook nietig. De schaalgrootte waarop in Californië wordt gewerkt, is niet voor te stellen, wanneer je het niet een keer met eigen ogen hebt gezien. Zonder al na tien dagen een oordeel te vellen, is het hoe dan ook goed om daar ook eens notie van te nemen.

Nog even terugkomend op die bewuste vrijdag de dertiende: ‘s avonds brachten we op een veranda ergens in de heuvels bij Auberry daadwerkelijk een toast uit, met een koele Firestone Easy Jack in de hand. Ik kan daarom – in meerdere opzichten – niet anders zeggen dan: missie geslaagd!

Recente blogs
Archief
Zoeken op tags
Volg FIeR
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page