top of page

Ball game


Take me out to the ball game, Take me out with the crowd.

Haarlem heeft zijn Honkbalweek terug. En dat is een geweldig geschenk voor de stad.

Vrijdagmiddag de dertiende werd de eerste bal gegooid tijdens het duel tussen Japan en Italië. De Aziaten trokken met 1-0 aan het langste eind. Maar de Honkbalweek duurt nog lang. Lekker lang zelfs.

Voor Haarlem Sport interviewde ik ruim een half jaar geleden Kitty van Gilst, die zich het verlies van de Honkbalweek erg aantrok. “Ik ben nog van de oude stempel en koester tradities.” Vanuit het platform Sport in Haarlem,waar zij deel van uit maakte, werd een gesprek aangevraagd met sportwethouder Merijn Snoek die instemde met een haalbaarheidsonderzoek.

Sindsdien zijn er bergen werk verzet en is er behalve voor dit jaar, ook al voor de edities van 2020 en 2022 een mooie basis gelegd. En dat is een mooi vooruitzicht, want na enkele dagen heeft de organisatie het bewijs al geleverd: Baseball in Haarlem, it’s good to be back.

Het zomerse weer helpt zeker een handje mee. De publieke belangstelling is groot en de sfeer op de tribunes is grandioos. Toeschouwers leven volop mee, zeker als Oranje speelt. Er wordt gedronken, gelachen, gegeten, gezongen en gedanst (zie ook). Tussen de slagbeurten door galmen er voortdurend jingles door het stadion. 'Bloed, zweet en tranen' voor Oranje, ‘Volare oh oh’ voor de Italianen, ‘Amigo, let’s go’ voor de Cubanen, 'Hééé! Hóóó!'voor de neutrale toeschouwer.

Van Gilst voorspelde het al in Haarlem Sport. “Honkbal past echt bij de stad. We hebben een rijke historie en een trouw publiek. Het is de gemoedelijkheid en misschien ook wel de trotse uitstraling van Haarlem, die het evenement dat unieke karakter geven.”

Missie geslaagd, terwijl het evenement nog niet eens halverwege is. Gaaf om van dichtbij mee te mogen maken, als uitgever van Haarlem Sport; een krant over sportief perspectief in een stad met een rijke historie. Die ondertitel sluit ook naadloos aan op de Honkbalweek. Of zoals Van Gilst het zelf in de krant verwoordde. “Het evenement is natuurlijk ook goed voor de uitstraling van Haarlem zelf. Het zet onze stad sportief echt op de wereldkaart.”

Llévame al juego de pelota!

ōrugēmu ni watashi o tsurete ikou!

Portami fuori per il gioco delle palla!

Take me out to the ball game!

Recente blogs
Archief
Zoeken op tags
Volg FIeR
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page