top of page

Terug op het oude nest


De geschiedenis herhaalt zich. Dat ervaar ik nu zelf. Sinds kort zit ik een dag in de week op de redactie van de Nieuwe Oogst, het weekblad van de agrarische belangenorganisatie LTO Noord.

Ooit werkte ik er bijna fulltime (zie foto). Westweek heette het blad en de organisatie WLTO. Ik heb het laatst nog eens opgezocht: het was van 1994 tot 1999. In de vorige eeuw! Dat klinkt als nog langer geleden. Elke week moesten we met de driekoppige redactie twaalf tabloid-pagina's vullen met agrarisch nieuws, achtergronden en columns. Ik herinner me nog goed hoe intensief dat was.

Nu ben ik dus als ware terug dus op het oude nest. Hoewel er in tussentijd wel veel is veranderd. Het redactiekantoor voor West-Nederland staat nog steeds in Haarlem, om precies te zijn in het oude postkantoor. Toevallig de plek waar we voorheen de laatste foto's vlak voor de deadline nog konden afleveren voor een expreszending naar de drukker in Doetinchem.

De land- en tuinbouw is een kleine wereld. De schaalvergroting zet door. Het aantal ondernemers daalt. Toch herken ik veel namen van mensen die zich nog steeds inzetten voor een sterke agrarische sector. Dat maakt deze klus vaak tot een boeiend weerzien.

Deze week zit ik er voor het eerst alleen voor. Dat wil zeggen voor de nieuwspagina van West-Nederland. Ik moet zeggen: het bevalt me prima. Nog wel. Maar het is dan ook nog geen donderdag, als de 'krant sluit'.

Ik merk wel dat het onbewust iets met me doet. Een beetje gek misschien, maar ik lees toch iets anders de krant. Ik heb al meerdere artikelen uitgeknipt of uitgescheurd en meerdere sites in de webbrowser opgeslagen als favoriet.

Omdat ik meer agrarische opdrachtgevers heb, was ik altijd wel gespitst op mooie en interessante verhalen in het landelijk gebied. Maar nu is het toch iets minder vrijblijvend. Leuk om weer eens mee te maken en om zo bellend en mailend met agrarische bestuurders, beleidsmedewerkers en ondernemers al weer vlot op nieuwe ideeën te worden gebracht.

Wie weet blijkt deze verdeling - één dag nieuws, vier dagen achtergronden - wel een ideale mix te zijn. Trouwens, voor ik het vergeet te zeggen: tips voor de redactie zijn welkom. Zeker deze week. Iets opmerkelijks gehoord of gezien in de land- en tuinbouw? Mail het gerust naar redactiewest@nieuweoogst.nl.

Recente blogs
Archief
Zoeken op tags
Volg FIeR
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page