top of page

Rotterdam - Amsterdam


Een oud-collega van de Schager Courant leidde me vorig weekend rond door zijn stad: Rotterdam. Zoals veel inwoners van Haarlem ben ik persoonlijk meer georiënteerd op Amsterdam met Paradiso, Melkweg, Foam en de Arena als favoriete bestemmingen. Allemaal 'leuk en aardig' vond mijn metgezel, die gedurende de citytrip veelvuldig de verschillen tussen beide steden beschreef. De bevolking, de architectuur, de café's, de hotels, de musea... Uiteraard stak in zijn ogen 010 op elk terrein ver uit boven 020.

Het waren vermakelijke beschouwingen. Want hoewel Ajax - ondanks alles - echt mijn club is en dat ook altijd blijft, kan ik de wederzijdse rivaliteit goed relativeren. Ik kan genieten van iemands oprechte liefde voor een stad. Zeker als de persoon in kwestie dat origineel weet te verwoorden. Toch ons werk.

Een verhaal vertellen is een vak. Dat bleek ook zeker op vrijdagavond tijdens een gig van Billy McCarthy. Poppodium Rotown had hem geboekt voor een 'Evening with...'. In het ruim van een lichtschip in de Wijnhaven wisselde de frontman van Augustines akoestisch nummers van zijn rockband af met herinneringen uit zijn jeugd en zijn leven als straatmuzikant. Ondanks de sympathie die ik nog steeds koester voor McCarthy, kan ik niet anders dan het optreden kwalificeren als ondermaats. "Evengoed heb ik me vermaakt," evalueerde mijn 'stadsgids'. "De aparte ambiance op het schip en het gemêleerde publiek had ik voor geen goud willen missen."

Mooie observatie. En zo was en is het ook. Of het nu gaat om een bezoek aan een concertzaal, een fotomuseum of een voetbalstadion, bezoekers bepalen voor een groot deel de sfeer. Zoals de opa die met zijn kleinzoon staat mee te deinen op het ritme van de muziek, het ielige dametje dat minutenlang op nog geen halve meter van een inmense lijst een portretfoto inspecteert of de broers die nagelbijtend de tegenstander in blessuretijd nog een vrije trap zien nemen...

Er is zoveel moois, tenminste als je er oog voor hebt. Rotterdam - Amsterdam eindigt wat mij betreft voorlopig onbeslist. Mooi excuus voor een reprise.

Comments


Recente blogs
Archief
Zoeken op tags
Volg FIeR
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page